Popover denemeleri / Popover essays

   Scroll down for the recipes in English   

Cumartesi sabahları, kahvaltı için popover pişirmek alışkanlık mı desem bağımlılık mı desem, onun gibi bir şey oldu, duramıyoruz. Hem çok basit - öyle böyle değil, hem de çok keyifli. İçinde kabartma tozu falan da olmamasına rağmen o kadar çok kabarıyorlar ki (adı üstünde), pişerken fırın camından izlemeye de bayılıyorum. İlk olarak geçen yılbaşının ertesi günü kahvaltıda yapmıştık ve o günden beridir herhalde mutfakta en sık pişen şeylerden biri oldu bu sevimli ... ? nasıl tanımlayacağımı bilemedim, çörek mi desem acaba?
O yüzden, bu hafta artık standart popover tarifinin dışına çıkmak istedim. Geçen hafta, Martha Stewart'ın programında rast geldiğim beşamel soslu-ıspanaklı dev popoverları çok sevdim, ve o fikri hep yaptığım, Irma Rombauer'in Joy of Baking kitabındaki klasik tarifle birleştirip, biraz da sadeleştirerek(sabah sabah beşamel sos?!) aşağıdaki Dev Popover'ları yaptım. Daha önceki bir tart denemesinden artan bir avuç şeker-tarçın-badem karışımını kullanmak istediğim için de mini popoverler yaptım. Yani aslında tamamen yazık ya atılmasın diye uydurduğum bu şeyi az sonra utanmadan tarif diye anlatacağım! 
Ama denemelerin sonucunun, bizi ileride başka denemeler yapmaya sevk edecek kadar iyi olduğunu da belirtmeliyim. Popover bağımlılığımız devam ediyor.


tarçın ve bademle kaplanmış mini popover'lar
Klasik popover tarifi: 
(9 mini boy, ya da şimdi yaptığım gibi 2 dev, 2 mini boy çıkıyor)
Irma Rombauer , Joy of Baking kitabından

Malzemeler:
1 cup (su bardağı) oda ısısında süt
1 cup elenmiş un
2 yumurta
1 yemek kaşığı erimiş tereyağ + kapları yağlamak için bir miktar
1/4 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
1. Fırını 230 derecede ısıtın. Kullanacağınız kapları da fırınla birlikte ısıtmak iyi sonuç veriyor, orijinal tarifte yazmasa da. 
2.Süt, un, tuz ve tereyağını bir kapta karıştırın.
3.Yumurtaları iyice çırpın, homojen oluncaya kadar.
4.Yumurtalar, sütlü karışıma iki seferde karıştırarak ekleyin. Tüm malzemeler tam olarak karıştığı anda karıştırmayı bırakın. Bu cümle de stres yaratıyor, "kalemi kağıdı bırakın" gibi bir his veriyor bana her seferinde! Ama fazla karıştırmak yumurtanın içindeki hava kabarcıklarını söndürüp, kabarmayı olumsuz etkileyeceği için vaktinde durmak mühim.
5.Isınmış kapları tereyağı ile iyice yağlayın. Bu aşamada, tuzlu popoverlar için kapların dibine rendelenmiş peynir, ya da reçelle tüketecekseniz esmer şeker serpebilirsiniz. Ben farklı bir şey yapacağım için bu sefer hiç bir şey serpmedim.
6. Kapları  fırından çıkarıp, 2/3 ünü dolduracak şekilde karışımı paylaştırın. Tekrar fırına koyun. Bu sırada fırın kapağını fazla açıp soğutmamaya dikkat edin.
7. 230 derecede 15 dakika pişirdikten sonra, ısıyı 180 dereceye düşürün ve 20 dakika daha pişirin.
8. Kalıplardan çıkarmak önce biraz soğumasını bekleyin. Soğumadan çıkarmaya çalışırsanız, yapıştığını sanıp stres olabilirsiniz. Oysa popover'lar 5-10 dakika içinde kendiliğinden kalıptan ayrılıyorlar, kaba kuvvete gerek yok.

Tarif çok basit ve başarıya ulaşması için yapılabilecek çok bir şey de yok. Bence olayın iki püf noktası var; ilki oda ısısında malzeme kullanmak. İkinicisi fırını iyi ısıtmak (sabırlı olmak da denebilir). Üçüncü bir püf nokta da aslında, popover kalıpları kullanmak. İnce uzun ve araları telle bağlı olan bu kaplar, çöreklerin kabarması için ellerinden geleni yapıyorlar. Hem yüzey alanı dar olduğu için mecburen hamur daha çok yükseliyor, hem de araları açık olduğundan hamuru daha hızlı ısıtıyor. Ama bende bunlardan olmadığı için ben minikleri muffin kaplarında, büyükleri sufle kaplarında pişirdim. Bahsettiğim kalıplar şöyle bir şey;
http://www.cooking.com/images/products/shprodde/141294.jpg



ıspanaklı ve yumurtalı dev popover'lar

kahvaltı sofrası
Gelelim benim denemelerim kısmına;

Ispanaklı Yumurtalı Dev Popover tarifi:
(2 kişilik)

Malzemeler:
500 gr ıspanak
80 gr dil peyniri
1/3 paket krema (yaklaşık 70ml gibi)
İki yumurta
1 kaşık tuzlu tereyağ
Deniz tuzu, karabiber
Sufle kabında pişmiş 2 adet popover
Üzerine, eski gouda peyniri (eski kaşar, gravyer ya da parmesan da olabilir)

Yapılışı:
1.Yağsız bir tavada doğranmış ıspanakları kavurun, mümkünse yüksek ısıda ve sularını salmalarına fırsat bırakmadan. Yaklaşık 6-7 dakika kavurmak yeterli olur.
2.Rendelenmiş dil penyiri, krema, deniz tuzu ve karabiber ekleyerek 2-3 dakika daha pişirin.
3.Başka bir tavada tereyağını eritin. İlk yumurtayı kırın ve yaklaşık 30 saniye toparlanmasını bekleyip diğer yumurtayı da yanına kırın. Böylece, aynı tavada birbirine yapışmadan 2-3 yumurta pişirebilirsiniz.İstediğiniz kıvamda piştikleri zaman deniz tuzu ve karabiber serpin.
4.Aşama montaj: Dev popoverları ikiye bölün. zaten kendi yapısı sayesinde, içinde boşluk olacaktır. O boşlukları ıspanaklı karışımla doldurun. İki yarım popoverı bir tabağa alıp, üzerinde tavada pişmiş bir yumurtayı koyun. Üzerine de eski gouda peyniri parçaları koyun. Biz koyduk güzel oldu.

Tarçınlı bademli mini popover tarifi:

Malzemeler:
1 yemek kaşığı vanilya şekeri (o da ne? *)
1 tatlı kaşığı tarçın
5-6 adet badem
1 tatlı kaşığı kadar erimiş tereyağ
Az önce pişirdiğimiz 2 adet mini boy popover

Yapılışı:
1.Bademleri robottan geçirin, ya da ince kıyın.
2.Şeker-tarçın-bademi karıştırın.
3.Kalıptan çıkardığınız popover'ları erimiş tereyağ ile yağlayın, fırça yardımı ile sürebilirsiniz mesela, abartmadan.
4. Daha sonra şekerli karışımın içinde yuvarlayın.

*Vanilya şekeri şöyle oluyor, çeşitli tariflerde kullandığım vanilyaların kabuklarını asla atmayıp, ufak bir kavanoz içinde biriktiriyorum ve üzerini şekerle dolduruyorum. Bütün şekere vanilya tadı ve kokusu çıkıyor. Kavanozdaki şeker azaldıkça ekliyorum. Vanilyaların eskidiğini düşündükçe, eski çubukları atıp yenilerini koyuyorum ve böylece mutfakta hiç bitmeyen bir vanilya şekeri kavanozu, hiç bitmeyen bir vanilya kokusu...

--------------------

  Basic Popover  
from the book 'Joy of cooking' by Irma Rombauer

Makes 9 popovers

Ingredients;
1 cup  milk - at room temperature
2 eggs - at room temperature
1 cup floor - sifted
1 table sp. melted butter 
+ a bit more  to butter the tin
1/4 tea sp. salt

Directions;
1. Preheat the oven at 230 degree.
2. Mix well milk, butter and flour in a bowl.
3. Beat well eggs in a seperate bowl.
4. Add beaten eggs to milk+flour mixture one at a time. Mix until just smooth.  Avoid excess mixing in order to keep the air bubbles inside beaten eggs. That will help the popovers pop up.
5. Butter well the tins. You can sprinkle a bit of sugar (for sweet popovers) or a bit of  grinded cheese (for salty ones) on the bottom of the tins.
6. Bake 15 minutes at 230 degree. Lower the oven temperature to 180 degree and bake 20 minutes more.
7. Allow them to rest for 10 minutes and then remove from the tins.

  Cripsy mini popovers  

Ingredients;
2 popovers  - baked according to the basic recipe, in mini muffin tin
1 table sp. vanilla sugar
1 table sp. cinnamon
1 table sp. almond – crushed
1 table sp. melted butter

Directions;
1. Mix sugar, cinnamon, almon in a small bowl.
2. Brush slightly the popovers with melted butter.
3. Roll them carefully in the sweet  mixture.


  Giant Spinach – Fried egg Popovers  

Ingredients;
2 giant popovers – baked according 
to the basic recipe, in souffle molds

For creamy spinach;
500 gr spinach – chopped
70 ml cream
100 gr parmesan or gruyere - grated

For fried eggs;
2 eggs
2 table sp. butter
Salt

Directions;
1. Cook the spinach in a heavcy- bottomed pan over high heat until wilted, for about 5-6 minutes. High temperature will help them preserve their liquid.
2. Mix in the cream and cheese and cook until they are mixed well together.
3. Melt the butter in another pan.  Crack the first egg in it, wait for 30 second until it is firm, crack in the second one. Season with salt and pepper.
4. The assembly stage; Cut the popovers into two. Fill in the popovers with creamy spinach mixture. Place two halfs on a plate and put on fried egg on the top. 
You can decorate with mill-grinded black pepper and more cheese.