Rezeneli spagetti / Fennel-raisin spagetti

  Scroll down for the recipe in English  

Aralık ayı ne ara geçti de Ocak'ın ortalarına geldik, farkedememişim. Zaman geçtikçe de beni bir sıkıntı aldı tabi, yaptığım hiç bir yemeği, çektiğim hiç bir fotoğrafı beğenmez oldum. İçime sinmeyen bir şeyi de blogta paylaşacak değilim, hem de bu kadar beklemişken.
Ee peki sonuç, bu mudur? Spagetti?! Üstelik de yarısını yemeden bir fotoğraf çekmeyi bile akıl edememişim!
Altı üstü bir spagetti, ama öyle değil işte!
Bir kere, rezene-aspir-kuru üzüm-çam fıstığı, fena gelmiyor kulağa değil mi? Hem orjinal hem de damağa aykırı gelmeyen bir karışım. Üstelik de belki ilk defa, çok kolay yapılabilecek bir şey yayınlıyorum. Hani şu 30 dakikada yemek yapılan TV programlarındaki gibi olacak ama... bu tarifte sebzeleri yıkayıp doğraması, dolapta kuru üzüm araması, ayrı tavada çam fıstıklarını kavrulması, arada bir bıçak yıkaması, makarnayı üst raftan almak için salondan bir sandalye getirmesi de dahil, 30 dakika.

Rezeneli spagetti
3-4 kişilik
(Pates la cuillére d'argen kitabından Jeremie uyarladı)


Malzemeler;
2/3 paket spagetti (tarifin hakkını vermek için, Garofalo ya da De Cecco marka)
1 adet orta boy rezene soğanı (ingilizcesi fennel bulb. şöyle bir şey feriköy pazarında bu mevsim bol miktarda var)
1 adet soğan
1/2 cup kuru üzüm
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı domates salçası(Safran'dan)
1/2 cup krema
1/2 cup sıcak su 
2 yemek k. zeytinyağı
1 tatlı k. aspir 
maydanoz

Yapılışı;
1. Bir tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanı ince doğrayıp, tavaya ekleyin ve bir kaç dakika kadar orta ateşte pişirin.
2. Rezene soğanını da küp küp doğrayıp, tavaya ekleyin. 10 dakika kadar soğan ve rezeneyi birlikte kavurun.
3. Domates salçası, aspir ve 1/2 cup sıcak suyu da tavaya ekleyip, altını biraz kısarak 10-15 dakika daha pişirin. Bu sürenin sonunda rezene tamamen yumuşamış olacak.
4. Kuru üzümleri sıcak su dolu bir kasede biraz bekletin. Yağsız küçük bir tavada, çamfıstıklarını bir kaç dakika kavurun. Kavrulmuş çamfıstıklarını ve suyu süzülmüş kuru üzümleri sos tavasına ekleyin.
5. Sosu bu aşamaya kadar hazırladıktan sonra altını kapatıp, makarnayı haşlamaya başlayabilirsiniz.Makarnayı süzerken de bir miktar haşlama suyunu kenara ayırın, sosun kıvamı için gerekli olabilir.
7. Servis etmeden önce, sosu tekrar ısıtıp kremayı ekleyin ve bir kaç dakika daha pişirin. Sos kuru geldiyse, bir kepçe makarnanın suyundan ekleyip seyreltebilirsiniz.
Servis sırasında bir miktar doğranmış maydanoz serpmeyi unutmayın.






































------------------

  Fennel - raisin spaghetti  
Serves 3

Ingredients;

400 gr of dry spaghetti 
(around 3/4 of a package)

1 medium size fennel bulb
1 medium size onion
1/2 cup raisin
1 table sp. pine nut
1 table sp. tomato paste
1/2 cup hot water (plus, for soaking 
raisins and boiling pasta)
1/2 cup cream
1 tea sp. Turkish saffron or 1 pistil of
saffron
2 table sp. olive oil
a handful of chopped parsley

Directions;

1. Place a large skillet over medium heat. Heat up the olive oil in it. Mince the onion and sauté around 5 minutes.
2. Chop fennel bulb into cubes and add to skillet. Sauté with onions around 10 minutes.
3. Stir in tomato paste, saffron and hot water, lower the heat to medium-low and cook for 10-15 minutes.
4. Meanwhile, sook raisins into hot water and rest for a while. In a clean and dry pan, toast pine nuts for a few minutes, shaking the pan time to time.
4. Strain the raisins. Add raisins and pine nuts to the skillet. Toss everything. You can prepare the sauce till that level and remove from the heat until pasta is cooked and drained.
5. Cook the pasta in boiling water as indicated on the package. While draining, scoop out half a cup of cooking water of pasta.
6. When pasta is cooked and drained, add cream to the skillet, cook for a few minutes over medium heat. If necessary, add cooking water.
7.  Pour pasta into skillet, add chopped parsley, toss well and serve immediately.