Suteresi çorbası / Watercress soup
























































Yaz aylarında Feriköy pazarındaki ince-uzun Gönen patlıcanlarını, pembe domatesleri ve sultani bezelyeleri çok andım burada. Aynı şekilde Eylül gelince aah Feriköy pazarındaki incirler, hatta "incir içi taze cevizler" diye ağıt da yaktım...


Ne zaman ki Ekim geldi, Paris pazarları da gönlümü alır gibi oldu. Çeşit çeşit yabani mantarlar, cinsleri, nereden geldikleri belli, sertifikalarıyla beraber tezgahlarda. Sanki ben yıllarca İstanbul'da gerek Feriköy ve Kastamonu pazarlarında, gerek Belgrad ormanlarında peşlerinden koşmamışım gibi öyle duruyorlar! Sakince yaklaşıp gözüme  birini kestirdim; "Trompette de la Mort" İngilizcesi de black trompet diye geçiyor. Hatta "yoksulun trüf'ü" dendiğini de okudum. Tadı yoğun, neredeyse hafiften füme. Sebzelere ve çorbaya çok yakışıyor. Tabi ben kendisine kıyıp da, ne doğramak ne blenderdan geçirmek istemedim. Ben biraz zeytinyağı ve sarımsakla buluşturdum, o da tek başına da zaten güzel olan bu klasik Fransız çorbasını başka bir seviyeye taşıdı. 

Suteresi ve patates çorbası
(4 kişilik)

Malzemeler;
1,5 yemek k. tereyağ
1 orta boy soğan
1 demet su teresi
350 gr patates (haşlamalık)
1 lt tavuk suyu (ya da su)
1 yemek kaşığı krema (opsiyonel)
tuz, biber

--
1 yemek kaşığı zeytinyağ
100 gr Trompette de la mort mantarı (yabani mantar yoksa, kestane mantarı ile de fena bir sonuç olmaz diye düşünüyorum)
1 diş sarımsak
tuz, biber

Yapılışı;
1. Tereyağını orta boy bir tencerede eritin. Soğanı ince doğrayıp, tereyağında 5 dakika kadar kavurun.
2. Su teresinin çok kalın saplarını ve sararmış yapraklarını ayıklayıp doğrayın. Tencereye ekleyip bir kaç dakika, karıştırarak kavurun.
3. Patatesleri soyup, küp doğrayın. Tencereye tavuk suyunu (ya da suyu) tuz ve biber ile birlikte ekleyin. 
4. Kaynamaya başlayınca kapağını kapatıp, kısık ateşte 15-20 dakika, patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
5. İsterseniz blenderdan geçirerek ya da böyle bırakarak servis yapabilirsiniz. Çorbanın klasik versiyonunda blenderdan geçirilmiyor.
6. Tekrar tencereye alıp, bir kaşık kremayı ekleyip, çorba yeterince ısınınca ateşten alın.
*Haşlamalık patatesler daha nişastalı olduğu için, çorba krema eklemeden de bazen yeterince kıvamlı oluyor. O yüzden bu krema kısmı tercihe ve patatese bağlı.

Üzerinin mantar sotesi için;
1. Fransızlar mantarları yıkamayı değil fırçalamayı ya da kuru bezle silmeyi öneriyorlar. Siz de benim gibi 'yine de içine sinmeyip yıkayanlardansanız' pişirmeden önce mantarları mutlaka kurulayın.
Kestane ya da kültür mantarı gibi bir türse iri dilimleyin. Yabani mantarları (çok iri değillerse) bütün bırakabilirsiniz.
1. Bir tavada zeytinyağını ısıtın.
2. Mantarları ekleyin. Yüksek ateşte, mantarlar suyunu salmadan arada tavayı sallayarak 8-10 dakika kadar kavurun.
4. Sarımsağı ince dilimleyin. Tavaya ekleyin, bir iki dakika daha kavurun. Sarımsağın yanmamasına dikkat edin!
5. Tuz ve biber ile tatlandırıp, çorbaların üzerine birer kaşık servis edin.
*Daha çok kişilik yapacaksanız, mantarları iki seferde kavurun. Tava çok kalabalık olursa mantarlar suyunu salar.






0 comments:

Post a Comment