Yagsız unsuz cevizli kek 'Torta di noci' / Flourless walnut cake
























  Scroll down for the recipe in English  

Bu kekin içinde yağ yok, un yok, şeker miktarı diğer keklere oranla az. Yani bir ceviz, bir yumurta desek yeri. Ama nasıl güzel, nasıl yumuşak dokulu, ağızda eriyor falan anlatmak mümkün değil... Bu satırları yazarken, malesef geriye bir dilim bile kalmadığına üzülüyorum şu an! Tarifin sahibi Rosetta Costantino da bu keki "kuş tüyü gibi hafif ve yumuşak" diye tanımlamış zaten, ben daha ne diyebilirim? 
'My Calabria' kitabındaki anlattığı üzere, bu tarif ailesinin eski tariflerinden biriymiş, ve yok olmaya yüz tutmadan, yengesinin annesinden ölçüleri göz kararı olarak almış ve deneye yanıla nihayet doğru tarife ulaşmış. Bu İtalyan aileleri biraz bize mi benziyor ne?

Torta di Noci
from the book "My Calabria" by Rosetta Costantino

Malzemeler:
225 gr ceviz 
6 iri yumurta
150 gr şeker
1 çimdik tuz
1/2 tonka fasulyesi (tarifin aslında 1 limon rendesi diyor. Hem zaten tonka da ne derseniz, şöyle bir şey. Vanilya gibi, özellikle tatlılara aroma vermek için kullanılıyor)

üzerine serpmek için pudra şekeri
kalıbı hazırlamak için tereyağ+ bir kaşık un

Yapılışı:
1. Fırını 175 dereceye ısıtın.
2. Cevizleri kokusu çıkana kadar yaklaşık 10 dakika fırınlayın. Fırından çıkarıp oda ısısına geldiklerinde mutfak robotunda incecik kıyın.
3. Yumurtanın sarıları ile beyazlarını ayırın.
Sarıları, şekerin yarısı ile birlikte açık sarı bir renk alıncaya kadar çırpın. Tonkayı (ya da limon kabuğunu) bu karışımın içine rendeleyin.
4. Yumurta aklarını bir tutam tuz ile kar gibi oluncaya kadar çırpın. Şekerin diğer yarısını azar azar ilave ederek, yumurta akları sertleşene kadar çırpmaya devam edin. 
5. Yumurta sarılı karışımı ve cevizin dörtte birini yumurta aklarının üzerine dökün, bir spatula yardımı ile, nazikçe katlayarak karıştırın. Kalan cevizleri de bir kaç seferde ekleyin. Yumurta aklarının havasını söndürmeden, cevizler homojen bir şekilde dağılınca karıştırmayı bırakın.
(Evet, her zamankinden farklı olarak, bu tarifte her şeyi akların üzerine ekliyoruz!)
6. 23 cm çapında kelepçeli bir kek kalıbını yağlayın ve unlayın. Karışımı kalıba yayıp, üzerini yine spatula ile düzeltin.
7. Keki fırına vermeden önce ısıyı 165 dereceye düşürün ve 45-50 dakika pişirin. Piştiğini kontrol etmek için keke bıçak ya da kürdan batırıp temiz çıkıp çıkmadığına bakabilirsiniz.

Kalıptan çıkarmadan önce 20 dakika kadar bekleyin. Pudra şekeri serperek servis edin.



























--------------------

  Flourless walnut cake  
from the book “My Calabria” by Rosetta Costantino

Ingredients;
225 gr walnuts
6 large eggs
150 gr sugar
1 tonka bean (substitute;  zest of 1 lemon)
a pinch of salt
Confectioner’s sugar for dusting
butter and flour for the cake pan

Directions;
1. Preheat the oven to 175 C degree (350 F).

2. Toast the walnuts in the oven for about 10 minutes. Let them cool and work in a food processor until they are very finely chopped.

3. Butter and flour a 23-cm (9-inch) springform pan.

4. Seperate the egg whites and yolks. Beat the yolks with half of the sugar until pale yellow, about 5 minutes. Grate the tonka bean (or the substitute lemon zest) into this mixture. 

6. Beat egg whites with a pinch of salt with an electric mixer until it forms soft peaks. Continue beating while adding the other half of the sugar gradually. 

7. Pour the egg yolk mixture over the egg whites. Add one quarter of the walnuts. Using a rubber spatula, fold the batter gently. Adding one quarter of walnuts at a time, continue folding. Try to preserve the volume of egg whites.

8. Reduce the heat to 165 C degree ( 325 F). Pour the batter into the pan and bake about 45-50 minutes, until the top is golden and the cake is well baked.

Cool in the pan for 20 minutes and dust it with confectioner’s sugar before serving.


2 comments:

  1. Tum tarifleriniz birbirinden guzel. Bir suredir keyifle dolasiyorum blogunuzda. Sizi bulduguma sevindim.

    Toronto'dan Paris'e sevgilerle...

    Asuman

    ReplyDelete
  2. Çok teşekkürler. Ben de sizin blogunuza bir göz atayım dedim ve hemen ilk sayfada o çiçek poğaçaya bayıldım :) Memnun oldum tanıştığımıza.
    Sevgiler,
    Müge

    ReplyDelete