Shakshuka




























  Scroll down for the recipe in English  

Kuzey Afrika'nın shakshuka'sı ile bizim patlıcan mezesi şakşukanın bir alakası yok. İsim benzerliği ya da yemeğin coğrafyada yolculuk ederken evrim geçirmesi de olabilir. Bizim şakşukaya hiç benzemeyen bu shakshuka, bizim menemene çok benziyor, öte yandan. İyice kafa karıştırıcı oldu mu? 
Baharata ve sebzelere bakış açımı değiştiren Yotam Ottolenghi'nin bu tarifi, nasıl bir iki ufak dokunuşun çok basit şeyleri güzelleştirdiğinin kanıtı. Zaten bu da Ottolenghi'nin olayı bana kalırsa... Plenty ve Jerusalem kitaplarını almanızı da, bir pazar sabahı bu tarifi denemenizi de kesinlikle tavsiye ederim!

Shakshuka
Ottolenghi'nin "Plenty" kitabından kendimce uyarladım
2 kişilik kahvaltılık, 1 kişiye bol kepçe bir öğle yemeği de olabilir tabi

Malzemeler;
2 yumurta
1 orta boy soğan
1/2 kırmızı dolmalık biber
1/2 yeşil dolmalık biber
2 orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı

gelelim baharatlara;
1 çay kaşığı şeker (şeker, baharatlı- acılı tatları çok güzel yumuşatıyor. tarifin lezzet sırlarından)
1 tatlı kaşığı haspir  (ya da 1/2 şay kaşığı safran. Ama ben haspiri tercih ediyorum. Belki de Antepli olduğum için genlerime kodlanmış, bilemem ama, safranın mütevazi kardeşi gibi geliyor bana)
1 çay kaşığı kırmızı toz biber (acı ya da tatlı, keyfinize kalmış)
bir fiske kimyon tohumu (yani tane kimyon)
1 defne yaprağı
deniz tuzu

üzerine;
1 tatlı kaşığı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kıyılmış frenk soğanı (yerine taze kişniş de kullanılabilir)
taze öğütülmüş karabiber

Yapılışı;
1. Soğanı soyup, halka doğrayın. Kalın tabanlı (tercihen döküm demir) bir tavada zeytinyağını ısıtıp, soğanları bir kaç dakika çevirin.
2. Biberleri de şerit şerit doğrayıp,  baharatlarla birlikte tavaya ekleyin. 5-6 dakika kadar, yüksek ateşte, arada karıştırarak pişirin.
3. Domatesleri soyup, iri doğrayın.(ben üşenince soymadan da yapıyorum, çok fark etmiyor) Salçayı ve domatesleri de tavaya ekleyin. Domatesler suyunu çekene kadar, orta ateşte 10 dakika pişirin. 
Yoğun kıvamlı bir sos olacak.
4. Defne yaprağını tavan alıp, sosun üzerine iki göz oluşturun. Bu gözlere yumurtaları kırın ve tavanın kapağını kapatın. Yumurtaların beyazları pişip, sarıları halen yumuşakken ateşten alın. (Tavanız kalın tabanlı değilse bu süre farklı olur, yaklaşık 5-6 dk diyelim, ama bu sürede gözünüz tavada olsun)
5. Üzerine değirmenden taze öğütülmüş karabiber ve kıyılmış otları serperek servis edin.


-----------------
  Shakshuka  
adapted from Yotam Ottolenghi’s book “Plenty”
Serves 2 for breakfast or 1 for a generous lunch, if you wish!

Ingredients;
2 eggs
1 onion
1/2 red bell pepper
1/2 green bell pepper
2 tomatoes
1 tbs tomato paste (optional)
2 tablespoons olive oil

and spices, lots of spices;
1 tsp sugar
2 tsp haspir (substitute; 1/2 tsp saffron threads)
1 tsp red pepper flakes 
a pinch of cumin seeds
1 bay leaf
sea salt

freshly ground blacck pepper
1 tsp chopped parsley
1 tsp chopped chives (substitute; chopped cilantro)

Directions;
1. Peel the onion and cut into rings. Heat up the olive oil in a large cast-iron pan and sauté the onions for a few minutes.

2. Cut peppers into strips, add them to the pan along with the spices, cook for 5-6 minutes over high heat, stirring tme to time.

3. Peel the tomatoes and cut into big chunks. Add tomatoes and the tomato paste to the pan, reduce the heat to low and cook for 10 min. more, until all the liquid evaporates and the sauce thinkens. Taste and adjust the seasoning.

4. Remove the bay leaf from the pan, make two gaps on the sauce. Break the eggs into those gaps. Cover the lid, cook over medium heat, for about 5 minutes, until the egg whites are set but the yolks are still soft and runny.

Sprinkle with chopped herbs and freshly ground black pepper, just before serving.



0 comments:

Post a Comment